Indryk dit egen arrangement gratis i DetSker, begynd ved at klikke her Tilbage

Ledende politikeres deltagelse i Genforeningsdebat, Skiveegnens Grænseforening

   Bookmark and Share

Udskriv arrangement - klik her

Klaus Tolstrup Petersen fortæller om de ledende politikeres deltagelse i Genforeningsdebatten for hundrede år siden med særlig henblik på H.P.Hanssen.

Arrangør: Skiveegnens Grænseforening
Tid og sted: 19.00 - 22.00
Lokalområde: Skive, Opland,

Afholdelsessted:
Skive Bibliotek, Østergade 25
7800 Skive

Foregår den 26-11-2019.

Yderligere information

Tirsdag den 26. november om aftenen kommer ledende forskningsbibliotekar på det danske centralbibliotek i Flensborg cand. mag Klaus Tolstrup Petersen og fortæller på Skive bibliotek om de ledende politikeres deltagelse i Genforeningsdebatten for hundrede år siden med særlig henblik på H.P.Hanssen, der spillede en altafgørende rolle for de danskes situation i Sønderjylland. Et forhold der også gjorde sig gældende her på egnen, idet H.P.Hansen flere gange deltog i Jeppe Aakjærs Jenlemøder og samtidig hermed holdt han flere foredrag på Krabbesholm højskole.

Forud for Genforeningen arbejdede H.P. Hanssen gennem årtier ihærdigt med at fremtidssikre danskheden i Sønderjylland trods det tyske styre. Det begyndte i 1879, da den 17-årige Hans Peter på en gåtur fra sit barndomshjem  Nørremølle til Dybbøl Banke besluttede sig for at blive tysk soldat så han kunne blive i hjemstavnen. Som 23-årig betroede han sin forlovede Helene, at han ville påtage sig "en førerstilling" i nationalitetskampen. Den lederskikkelse blev H.P. Hanssen.

Det var i første række hans fortjeneste, at det sønderjyske grænsespørgsmål blev genrejst og løst på et demokratisk grundlag gennem en folkeafstemning i to zoner. Trods modstand og ydmygelser fra kredse, som ønskede en sydligere grænse, fastholdt han dette program. Det blev grundlaget for den nuværende dansk-tysk grænse, som tilfredsstillede flest mulig mennesker i grænselandet.

Denne vigtige historie for vort land vil Klaus Tolstrup Petersen belyse for os tirsdag den 26. november om aftenen kl. 19 på Skive bibliotek.



 

sallingweb.dk fralægger sig et hvert ansvar for arrangementernes indhold


allowed notallowed